ΟΙ ΨΥΛΛΟΙ

 SuperStock 1746-2663

Τάξη:     Siphanoptera  

Είδη:      περίπου 2500: (Pulexirritans ψύλλος του ανθρώπου,  Ctenocephalidescanis – σκύλων,  Ctenocephalidesfelis – γατών,  Xenopsyllacheopis – τρωκτικών)

Είναι εκτοπαράσιτα αιμομυζητικά αρθρόποδα που παρασιτούν σε θηλαστικά και πτηνά.Τα αρσενικά άτομα διακρίνονται εύκολα από τα θηλυκά διότι έχουν το άκρο της κοιλιάς ανασηκωμένο.

   Το  είδος του ψύλλου που συναντούμε πιο συχνά είναι  ο ctenocephalitis felis και σπανίως ο ctenocephalitis  canis. Στον άνθρωπο παρασιτεί ο pulex irritans και ο pulex simulans.

      Μεταδίδουν Πανώλη – Ενδημικό τύφο και Μελιταίο πυρετό. Τα περιττώματά τους μεταφέρουν μολύσματα και παραμένουν μολυσματικά περισσότερο από έναν χρόνο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

      Σε κατοικημένους χώρους και ιδιαίτερα μέσα στα σπίτια μας επιλέγουμε το σωστό και ακίνδυνο (ατοξικό) εντομοκτόνο και ελέγχουμε την ύπαρξη ακμαίων στα έπιπλα και κυρίως χαλιά, μάλλινες κουβέρτες, pullover κλπ.

  Επίσης για την σωστή εφαρμογή θα πρέπει να προσέξουμε και την θεραπευτική αγώγη που κάνουμε στο κατοικίδιο ζώο μας και να σιγουρευτούμε οτι δεν υπάρχει πιθανότητα αναμόλυνσης.