Είδος:                  Musca domestica  οικογένεια muscidae (οικιακή μύγα)

Άλλα είδη:          Μύγα των σταύλων

                                Stomoxys calcitrans (οικ.Muscidae)

               

Βγάζει υγρά, μυζά και μολύνει – μεταδίδει ιούς, πρωτόζωα, έλμινθες, σπόρια μυκήτων

   Οι μύγες είναι  έντομα που μεταφέρουν βακτηρίδια. Αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες μολυσματικού υλικού, το οποίο "κολλά" στο φαγητό  μας την ώρα που τα έντομα κάθονται σε αυτό! Οι μύγες συνδέονται με το βακτήριο της σαλμονέλλας, του τύφου και πολλών άλλων[k1]  και για αυτό τον λόγο πρεπει να ήμαστε προσεκτικοί πολύ οταν έχουμε μεγάλη προσβολή σε χώρους εστίασης, κουζίνες, τραπεζαρίες κτλ.

΄Ενα από τα βακτηρίδια που μεταφέρονται συχνά από μύγες είναι το καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο είναι μια από τις κύριες αιτίες διάρροιας[k2] !

   Το βακτηρίδιο αυτό, μόλις 12-72 ώρες μετά που μπαίνει[k3]  στον οργανισμό μας  μέσω του φαγητού αρχίζει να προκαλεί από διάρροια, πόνο στην κοιλιακή χώρα μέχρι πυρετό και εμετούς.

                 Οι μύγες για να πολλαπλασιαστούν ψάχνουν κάθε μορφής οργανική ουσία, όπως είναι τα σκουπίδια που έχουμε στο σπίτι, τα κόπρανα ζώων, χωματερές με στάσιμο νερό, οι σταύλοι και στα αγροκτήματα όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες όλων των ειδών απορριμμάτων και οι.

Μεθοδολογία για την καταπολέμηση της μύγας

ü  Ερευνούμε τα σημεία – καταφύγια της μύγας όπως τροφές, περιττώματα, χυμένα τρόφιμα, χυμένα ποτά, σκουπίδια, γλυκίσματα κλπ.

ü  Εντοπίζουμε τα σημεία συχνής διέλευσης και παραμονής τους.

ü  Ερευνούμε και άλλα κρυφά σημεία που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως και που αποτελούν εστίες μόλυνσης και εκτροφής τους.

ü  Ψεκάζουμε μόνο τα συγκεκριμένα σημεία με το εντομοκτόνο που θα επιλέξουμε.


 [k1]Τελεία?

 [k2]Διαφορετική παράγραφος?

 [k3]Αφού περάσουν 12 με 72 ώρες (φιλοξενίας, εισόδου)