ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Τα τρωκτικά ανοίκουν στην κλάσση Mammaliaκαι στην τάξη  Rodentia ενώ υπάρχουν πάνω απο 1700 είδη.Τα σημαντικότερα είδη που υπάρχουν γνωστά στην Ελλάδα είναι οι ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ (οικογένεια Microtidae ή Arvicolidae) οι ΑΣΠΑΛΑΚΕΣ και οι ΣΚΙΟΥΡΟΙ.Απο ταποντίκια σημαντικό είδος είναι ο οικιακός ποντικόςMusMusculus και αυξημένο ενδιαφέρον  παρουσιάζουν οι επιμύες, Rattusnorvegicus ή μεγαλοεπίμυς  και ο Rattusrattus ή μικροεπίμυς.

  Τα τρωκτικά ζούν σε ευάριθμες κοινωνίες και ο αγώνας τους για επιβίωση τα καθιστά ικανά να τρώνε και να ροκανίζουν τα πάντα. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η καχυποψία τους η απίθανη όσφρηση τους καθώς και η ταχύτατη αναπαραγωγή τους.

  Αν δείτε έναν αρουραίο ή ποντικό μην θαρρείτε πως είναι μόνος του. Εκεί γύρω κρύβονται και άλλοι πολλοί. Κάθε μικροκοινωνία έχει και έναν αρχηγό. Τον πιο ηλικιωμένο ποντικό. Αυτός επιβλέπει ολες της δραστηριότητες της κοινωνίας του και ασχολείται με την αναζήτηση  και τις πιθανές πηγές κατάλληλης τροφής .

Πέραν απο τις υλικές ζημιές που προκαλούν τα τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίοι) φέρουν και μολυσματικές ασθένειες  μέσω τον παθογόνων οργανισμών όπως  Πανώλη, Τυφοειδής πυρετός (Rickettsiamooseri), Τριχινέλλωση (Trichinellaspiralis)  Σαλμονέλλωση (Salm. typhimurium) , Λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil(L. Icterohaemorrahagiae),  Rat-bite-fever(Spirillumminus και Streptobacillusmoniliformis) Ασθένεια από δάγκωμα ποντικού.

  Ασθένειες οφειλομενες σε τρωκτικά σκότωσαν περισσοτέρους ανθρώπους από όλους τους πολέμους μαζί.

Η eco-πόλης για το πρόγραμμα καταπολέμησης επιβλαβών τρωκτικών εφαρμόζει τα παρακάτω:

q  Επίσκεψη στο χώρο και σχολαστική έρευνα

n  Τροφή, νερό, φωλιές, διαδρομές

q  Λεπτομερή αποτύπωση σε πρόχειρο σχέδιο

q  Ταυτοποίηση των ειδών (περιττώματα, ίχνη πατημασιάς) και υπολογισμός της έκτασης της προσβολής

q  Καθαριότητα (απομάκρυνση σκουπιδιών, τροφίμων, ζιζανίων και λοιπών περιττών αντικειμένων).

q  Για κτηριακές εγκαταστάσεις πρέπει να λαμβάνουμε ειδικά μέτρα σε

n  Παράθυρα – σπασμένα τζάμια

n  Τρύπες στους τοίχους , το δάπεδο

n  Ανοίγματα κάτω από πόρτες (Βούρτσες)

n  Ανοιχτές αποχετεύσεις (σχάρες)

n  Δένδρα που τα κλαδιά τους εφάπτονται στα κτήρια